Cranio-Sacraal relaxtherapie

Hoe werkt Cranio-Sacraal relaxtherapie?
Het cranio-sacraal ritme wordt algemeen beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel. Aangezien het zenuwstelsel de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt beïnvloedt, is het cranio-sacraal ritme, naast ademhaling en hartslag, de derde vitale levensfunctie van het lichaam: the breath of life.

De werking van het cranio-sacraal systeem
Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht, dat tussen de hersenen en het ruggenmerg vloeit. Door een pompsysteem binnenin de hersenen, vloeit het hersenvocht in dit systeem in golfbewegingen, welke door het bindweefsel doorgegeven wordt en daardoor overal in het lichaam voelbaar is. Aangezien de hersenen omgeven worden door de schedel (cranum) en het hersenvocht tot onderaan het heiligbeen (sacrum) vloeit, heet dit ritme het cranio-sacrale ritme.

Door blokkades in het cranio-sacrale ritme ontstaan klachten
Het ontstaan van klachten kan voortkomen uit zowel fysieke als emotionele oorzaken. Denk aan een moeilijke geboorte, een valpartij, een sportongeval. Maar dus ook de emotionele kracht van bijvoorbeeld schrik, boosheid en pijn, kan in ons bindweefsel worden opgeslagen.
In beide gevallen is er een soort kristallering in het bindweefsel wat het cranio-sacrale ritme verhindert om goed te kunnen stromen. De vastgezette trauma’s in het lichaam zijn de blokkades in het cranio-sacrale systeem. Doorgaans zijn mensen niet bewust dat het lichaam zo veel opslaat cq. onthoudt (celherinnering). De problemen die hierdoor ontstaan zijn heel divers en leveren begrepen maar vaak ook onbegrepen klachten op.

Wat doet cranio-sacraal relaxtherapie?
Met mijn handen en de zachte aanraking kan ik het subtiele cranio-sacrale ritme voelen en de spanningsvelden in het lichaam opsporen. Op plekken waar deze spanning zit is het cranio-sacrale ritme minder of niet voelbaar. Door gebruik te maken van zachte technieken krijgt het lichaam de kans deze spanning los te laten. Tijdens de diepe ontspanning wordt de hersenactiviteit beperkt, waardoor er in het lichaam meer energie vrij komt en het zelfgenezend vermogen wordt aangesproken. Er ontstaat meer ruimte voor een betere doorstroming en de natuurlijke balans wordt hersteld.

Doel van cranio-sacraal relaxtherapie
Het doel is het systeem de kans te geven spanningen los te laten en meer ruimte te creëren, zodat je de gelegenheid krijgt je energieker te voelen en het contact met jezelf te herstellen. Het tempo en het verloop van dit proces is voor iedereen persoonlijk zal door elke cliënt op zijn eigen manier ervaren worden.

Je kunt het zien als je levensrugzakje, die door de gebeurtenissen en ervaringen door de jaren heen zwaarder geworden is. Als dit rugzakje zo zwaar wordt dat je je in het hier en nu niet meer goed kunt bewegen en je flexibiliteit beperkt raakt, kan cranio-sacraal relaxtherapie je als het ware helpen bij het legen van je ‘rugzakje’. Je systeem wordt als het ware opgefrist en geeft je de kans je energieker te voelen en je eigen volledige levenspotentieel weer te gebruiken.

Effecten van cranio-sacraal relaxtherapie zijn o.a.:

 • vermindert stress en gevoelens van angst
 • versterkt het immuunsysteem
 • bevordert vrije beweging van het bindweefsel
 • ontspant het hele zenuwsysteem
 • helpt bij hyperactiviteit
 • vitaliseert de organen
 • bevordert oog, oor en tastzintuig
 • ontlaadt geblokkeerde energie van traumatische ervaringen, ongelukken, emotionele wonden, operaties, enz.

Cranio-sacraal relaxtherapie wordt speciaal aanbevolen bij:
rugklachten, migraine, whiplash, stress, slapeloosheid, chronische pijnen ten gevolge van reuma/artritis.

Image

De kosten voor deze massage

 • € 67,50 per 90 minuten
 •  
 •  

Total Treat

massage- en hypnotherapiepraktijk
Total Treat

Marianne Hoogterp
Kennemerland 33
1447 BH Purmerend
06-206 706 68

Volg ons op Facebook
Privacy